O zajímavých architektonických vinařstvích tady již nedávno psal Mikuláš. Jak jinak tedy navázat než výčtem 10 zajímavých vinařství s výjimečnou gastronomií, která k vínu neodmyslitelně patří. Určitě platí, že minimálně v posledních deseti letech vystoupala kvalita nabízených služeb (a tedy i gastronomie) ve vinařstvích v Čechách a na Moravě dramatickým způsobem nahoru. Každý pracuje s tím, s čím může. Degustační stánek, malebná terasa před vinařstvím, občerstvovací zastávka pro turisty, piknikové koše ve vinohradech a podobně. A pak jsou i tací, kteří do svých provozů rovnou zakomponovali větší či menší restauraci anebo pořádají pravidelné gastronomické akce. Zkrátka, gastronomii se vedle vína věnují velmi intenzivně. A právě o těch bude dnešní článek.
Původně to měl být tedy článek….respektive seznam deseti vinařství. V průběhu psaní mi ale došlo, že ne všechna vinařství jsou z hlediska gastronomie a nabízeného vína na stejné úrovni. A tak jdu s kůží na trh, slovy klasika – nestydím se a říkám jména.
V každém případě jsem se ale snažil, aby byl žebříček rozmanitý z hlediska vinařských podoblastí a současně vybíral pouze ta vinařství, jejichž součástí je restaurace anebo se v daném vinařství intenzivně věnují gastromickým akcím.
Níže tedy TOP10 vinařství s kvalitní nabídkou gastronomie.
10. ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ VELKÉ PAVLOVICE
Velké Pavlovice (Velkopavlovická podoblast)
Skvěle se najíte ve Velkých Pavlovicích, konkrétně ve „Šlechtitelce“, v jejíž areálu stojí Vinařský penzion André, vybudovaný v toskánském stylu, otevřený v roce 2013. Místní restaurace je navíc nově zrekonstruovaná a má otevřeno od pondělí do pátku, od 11 do 22 hodin. Pokud tedy budete projíždět kolem, penzion André je sázka na jistotu. S kapacitou restaurace cca 50 míst k sezení je navíc šance, že si v pohodě sednete i bez rezervace třeba na rychlý oběd. Samozřejmostí je vinná karta s víny ze Šlechtitelky, doporučuji vyzkoušet třeba jejich Aurelius nebo Sylvánské zelené.

9. VELEHRADSKÉ VINICE (VÍNO HRUŠKA)
Jalubí (Slovácká podoblast)
Slováckou vinařskou podoblast reprezentuje Víno Hruška se svým relativně novým areálem Velehradské vinice v obci Jalubí, která leží asi 8 km od Uherského Hradiště. Kromě restaurace tu najdete i Stellplatz, tedy parkovací místo pro obytné vozy a karavany či petanquové hriště a naučnou vinnou stezku. Restaurace je otevřená od pondělí do neděle a nabízí moderní gastronomii založenou na čerstvosti a rozmanitosti jídel. Kromě vín z produkce Víno Hruška tu nabízí i šampaňské, a to se cení! Celkově se jedná o hezký areál s vyžitím pro celou rodinu v klidném prostředí mezi vinicemi.

8. RODINNÉ VINAŘSTVÍ SKOUPIL
Velké Bílovice (Velkopavlovická podoblast)
Za skvělou gastronomií můžete vyrazit také v největší vinařské obci České republiky, ve Velkých Bílovicích. V Rodinném vinařství Petra Skoupila najdete útulnou a moderní restauraci s vinotékou a zahrádkou s výhledem do vinic. Pro veřejnost tu vaří vždy od čtvrtka do soboty a soustředí se na klasické moravské suroviny v čistém a moderním pojetí. Tak jako u všech vinařství na tomto seznamu, i u Skoupilů ochutnáte řadu skvělých vín…a takový knedlík plněný trhanou kachnou, s chřestovým zelím a špekovou omáčkou bude v kombinaci s jejich Frankovkou či Pinotem čistá radost.

7. VILLA RICHTER
Praha (Mělnická podoblast)
Jediné místo v Praze, kde můžete ochutnat unikátní vína z nejstaršího českého vinohradu přímo v místě jeho zrodu. Příjemné venkovní posezení ve stínu vinné pergoly nabízí velkolepou podívanou na panoramatické výhledy na nejkrásnější části Prahy. Vychutnejte si unikátnost vína i místa s tisíciletou historií a zažijte jedinečnost okamžiku, který zasáhne všechny vaše smysly. Samoobslužné občerstvení u vstupu do vinice s fantastickým výhledem na Prahu je otevřeno denně v čase od 11 do 19 hodin bez nutnosti rezervace. Tady na vás dýchne genius loci.

6. WELLNESS HOTEL VOLAŘÍK
Mikulov (Mikulovská podoblast)
Hotel Volařík je oázou klidu, kterou najdete v centru Mikulova, na ulici Komenského. A jak samotný název hotelu napovídá, tady opravdu zrelaxujete. Kromě toho, že tu o vás bude v rámci jejich skvělého wellness programu královský postaráno, užijete si tu i špičkovou gastronomii. Místní restauraci s názvem CROP vede zkušený šéfkuchař David Roztočil, který stál u zrodu Cafe Fara v Klentnici. A protože jsou v hotelu Volařík zvyklí na náročnou klientelu, vedle vín z jejich samotného vinařství můžete v restauraci ochutnat i vína od jiných vinařů jako je Sedlák, Gala, Reisten, Filip Mlýnek či vybraná vína ze zahraničí. Tady si to užije opravdu každý.

5. VINAŘSTVÍ PIÁLEK & JÄGER
Nový Šaldorf (Znojemská podoblast)
Vinařství dvou kamarádů, Jardy Jägera a Kamila Piálka, je dalším ze zajímavých tipů na fantastický gastronomický zážitek. Toto vinařství, respektive zrekonstruovaný historický pískovcový sklep, najdete u Znojma v obci Nový Šaldorf v místní proslulé sklepní uličce. Toto vinařství patří spíše k menším až středně velkým rodinným vinařstvím, i z toho důvodu nenajdete na adrese sklepa klasickou restauraci s pravidelnou otevírací dobou. I tak ale patří jejich vinařství právem na tento seznam – Kamil s Jardou totiž velmi često pořádají ve vinařství neopakovatelné zážitkové gastronomické večery. A vzhledem k tomu, že jsou oba opravdoví srdcaři, kteří milují víno a gastronomii, pokrmy vaří vždy sami osobně nebo za „výpomoci“ dalších skvělých hostujících šéfkuchařů.

4. VÍNO ŠÍLOVÁ
Mikulov (Mikulovská podoblast)
Restaurace Víno Šílová je takovým malým-velkým klenotem v centru Mikulova. Právě takové místo v centru Mikulova, alespoň dle mého názoru, dlouho chybělo. Moderní, nadčasový a prosvětlený interiér, skvělá a poctivá lokální gastronomie doplněná o vína z dílny vinařky Kateřiny Šílové. Restaurace má i krásný vnitroblok se zahrádkou s výhledem na Svatý kopeček, a tak je zejména v létě opravdu zajímavým tipem, kam skočit na jídlo či skleničku vína v centru Mikulova. Zejména v sezóně proto určitě nepodceňte situaci a raději proveďte rezervaci.

3. SALABKA
Praha (Mělnická podoblast)
Usedlost Salabka je jediným českým vinařstvím na tomto seznamu. Region Čechy ale reprezentuje víc než důstojně. Toto místo je totiž unikátním spojením vína a zážitkové gastronomie. Areál vinařství leží na jihozápadním svahu v Troji a je největší vinicí v Praze (4,5 ha), s tradicí sahající až do 13. století. Fine-diningová restaurace s kapacitou cca 40 osob nabízí denní menu i večerní à la carte. Kuchyni velí zkušený šéfkuchař Petr Kunc, který se svým týmem pracuje s lokálními surovinami ve velmi sofistikované podobě. Kromě vína ze Salabky tu můžete také ochutnat jejich destiláty, mají tu totiž i vlastní řemeslnou palírnu. Kvalitu zdejší gastronomie potvrzuje i fakt, že Salabku doporučuje i průvodce Michelin.

2. GURDAU VINAŘSTVÍ
Kurdějov (Velkopavlovická podoblast)
O tomto vinařství tu padla zmínka již v rámci našeho výčtu deseti architektonických vinařství na Moravě. Kromě architektury tady samozřejmě ochutnáte skvělá vína a světovou gastronomii. V kuchyni najdete nesmírně talentovaného šéfkuchaře Josefa Súkupa, který před svým působením v Gurdau působil řadu let v zahraničí. Restaurace Gurdau nemá standardní otevírací dobu, nicméně otevřena je prakticky denně. Jen je potřeba zavolat a provést rezervaci předem, pak už si můžete úžit fantastické sezónní degustační menu s víny z Gurdau a nezaměnitelným výhledem na Kurdějov a pavlovské vrchy v pozadí.

1. VINAŘSTVÍ THAYA
Havraníky (Znojemská podoblast)
Další z vinařství, o kterém již padla zmínka v rámci našeho článku o architektuře. Thaya se s přehledem probojovala na seznam TOP10 „gastro vinařství“, a právem mu patří i první příčka v tomto žebříčku. V restauraci celkem usadí až 90 hostů ve dvou patrech a k tomu ještě dalších 60 na terase a střešní zahradě budovy. Restauraci APRI asi nejlépe vystihuje jejich hlavní motto – „lokální suroviny, moderní gastronomie, tradiční recepty“. Na menu si tak můžete dát například salát s uzeným sivenem, králičí paštiku nebo vepřovou roládu z Ibérico. Menu je samozřejmě sezónně obměňováno, pokrmy pak vhodně doplní místní vína, která patří k tomu nejlepšímu, co lze v rámci tuzemské produkce ochutnat. Sem rozhodně musíte.
