Vína se běžně prodávají v lahvích o objemu 0,75 litru, a tak se často stane, že celou láhev nezvládnete vypít během jednoho dne. Jak dlouho je pak možné víno uchovávat v lednici? A kdy už je lepší se s ním rozloučit? Jednoduchá odpověď neexistuje. Záleží na mnoha faktorech – typu vína, jeho stáří, kvalitě, ale také na množství, které v lahvi zbylo. Přesto existují obecné rady, jak s otevřeným vínem správně zacházet.
Proč se víno po otevření v láhvi znehodnocuje?
Hlavním důvodem, proč se vína po otevření začnou pozvolna měnit, je přístup vzduchu a probíhající oxidace. Kyslík je pro víno z počátku přítel, pomáhá vínu otevřít se a činí chutě a vůně vína výraznějšími. Jak se ale říká, všeho moc škodí a pro kontakt vína s kyslíkem to platí dvojnásob. Po delší době se totiž přístup kyslíku začne na víně projevovat negativně. Vína postupně ztrácí svou svěžest a naopak získávají některé jiné tóny, typické spíše pro stará vína.
Kromě přístupu vzduchu pak k negativnímu vývoji vína mohou přispět výrazné změny teplot nebo vystavení vína přímému slunečnímu světlu. Oba faktory mohou vyvolat nežádoucí chemické reakce a degradaci vína.
Jak dlouho víno vydrží po otevření?
V případě každého vína může být proces zhoršování jeho kvality v průběhu času individuální, ale platí některá obecná pravidla. V první řadě hraje roli stáří vína. Mladá vína mohou po otevření odolávat oxidaci déle než starší vína. V případě velmi starých vín, tedy 20+ let, může být vývoj po otevření naopak velmi rychlý. Ale opět vše závisí na víně a vždy se najdou výjimky. Kvalitní 10 let staré Barolo je v tomto věku na svém vrcholu a svůj charakter bude po otevření většinou ztrácet velmi pomalu. Stejně tak velká vína z Bordeaux, Burgundska nebo třeba španělské Riojy. Každopádně zatímco u mladého vína můžete jeho konzumaci bez obtíží většinou natáhnout i na tři až čtyři dny, tak se staršími víny nakládejte citlivěji.
Červená vína mají tendenci vydržet déle než bílá vína. V případě kvalitního mladého červeného vína může jeho charakter v otevřené láhvi v lednici vydržet klidně tři až pět dní, bílá a růžová vína spíše vypijte do tří dnů. Speciální kategorií jsou fortifikovaná a sladká dezertní vína, která díky vysokému obsahu
- Bílá a růžová vína obvykle vydrží v chladničce po otevření kolem tří dnů. Méně je v tomto případě většinou více.
- Červená vína jsou obecně trvanlivější než bílá nebo růžová vína. Po otevření lze červená vína v chladničce uchovávat od tří, v některých případech až do pěti dnů, ideálně s použitím vakuové pumpičky nebo speciálního plynu pro ochranu vína před oxidací.
- Šumivá vína – vypijte nejlépe druhý den, pokud ho přeci jen potřebujete uchovat na delší dobu, použijte speciální uzávěry na šumivá vína, které umí zachovat tlak v láhvi.
- Fortifikovaná vína (např. portská, sherry): Tato vína mají obvykle delší trvanlivost po otevření a mohou vydržet klidně i několik týdnů.
Jak prodloužit životnost otevřeného vína?
- Uchovávat víno v lahvi i nadále uzavřené korkem nebo šroubovacím uzávěrem, aby se minimalizovala oxidace.
- Uchovávat víno v chladném a temném prostředí, aby se minimalizovaly změny teploty a expozice světlu. Lednička či sklep je ideální.
- V případě, že v láhvi zůstalo menší množství vína, přelít ho do menší nádoby a uzavřít. To sníží kontakt se vzduchem. Pro tyto případy můžete mít doma připravenou menší skleněnou nádobu nebo láhev o objemu 0,375l.
- Používat vakuovou pumpičku, které může odstranit vzduch z lahve a výrazně zpomalit oxidaci.
Co když už víno není tak dobré?
Každé víno se po otevření chová trochu jinak. Některá se zkazí už druhý den, jiná překvapivě vydrží i týden. S trochou péče ale většině vín prodloužíte život minimálně o pár dní.
Víno, které ztratí svou původní chuť, není nutně zkažené. Stále může najít využití v kuchyni – například do risotta, omáček, nebo jako základ pro svařené víno.