Kalendářní rok se přehoupnul do své druhé poloviny, a ačkoliv je na hodnocení toho vinařského ještě brzy, požádali jsme některé vinaře o popis aktuálního stavu ve vinici. O svůj pohled se podělili Martin Vajčner, Petr Mokruša, Jakub Smrčka z vinařství Thaya, Ondřej Tichý z Vinařství Volařík a Roman Slouk ze Sonberku. Nikdo z nich samozřejmě nechce nic zakřiknout, ale zatím to podle vývoje vypadá na mnohem „klasičtější“ ročník, než byl ten minulý.
Ročník 2024 byl z mnoha pohledů komplikovaný. Podle OIV (Mezinárodní organizace pro víno a révu) světová produkce vína v roce 2024 dosáhla jen 231 milionů hl, což je nejnižší hodnota od roku 1961. Šlo o mírný pokles oproti roku2023 a o 13% propad oproti desetiletému průměru. Vinaři se v Evropě potýkali s jarními mrazíky, lokálními bouřemi a krupobitím nebo extrémními vedry. V řadě vinařských regionů včetně Moravy šlo o velmi „rychlý“ ročník s netradičně brzkým vinobraním. Řada vinařů zaznamenala výpadky výnosů o 20 až 30 %, oproti běžnému stavu. Kvůli horkému počasí pak mají hotová vína často vyšší alkohol a nižší úroveň kyselin.
V letošním roce vinaři zatím nemuseli plošně řešit žádné extrémní situace a výsledek by tak mohl dopadnout lépe. Popis situace ve svých vinohradech a zpětný pohled na ročník 2024 přináší čtveřice moravských vinařů.
Martin Vajčner (Vinařství Martin Vajčner)
Jak hodnotíte průběh první poloviny letošního roku z hlediska počasí a jeho vlivu na vinice? V jaké kondici je réva nyní a jaké výzvy nebo pozitivní momenty jste zatím letos zaznamenali?
Po delší době přišlo pěkné jaro a všechno mělo pozvolný rozjezd. Ve vinici bylo dost vody, což hodně pomohlo hlavně tam, kde bylo zelené hnojení. Deště sice pokračovaly i dál, ale v době květu už šlo spíš o lokální přeháňky – někde odkvetlo trochu hůř, jinde bez problémů. Pak přišlo delší sucho a vysoké teploty, což bylo naopak ideální z pohledu zdraví révy. Důležité bylo dobře načasovat postřik, než přišlo deštivé ochlazení a tlaková níže.
Momentálně to vypadá výborně, ale nechci to zakřiknout. Réva je zdravá, keře silné, hrozny nasazené. Každým rokem svoje vinohrady poznávám líp a učím se s nimi pracovat tak, aby si samy zvládly poradit i s delším suchem. Zatím se drží dobře i parcely na lehčích, písčitých půdách. Paradoxně mě letos zlobí od začátku sezony spíše mechanizace, ale to už je takový můj tradiční příběh.
Jakým slovem lze zatím letošní ročník charakterizovat
Vyrovnaný.
Jaké počasí, podmínky byste si přáli do následujících měsíců?
Stabilní, teplé počasí. A kdyby se přidaly i chladné noci v srpnu, tak jak to má rád znojemský Veltlín nebo Sauvignon, tak už bych si snad ani víc přát nemohl. Hlavně žádné kroupy.
Jak s odstupem hodnotíte ročník 2024 a jeho vína?
Ročník 2024 byl úplně jiný než letošek. Všechno se dělo rychle a dost divoce – začalo to jarními mrazy, skončilo silnými dešti ke konci sklizně. Ale o to víc si vážím hroznů, které jsme dostali do sklepa. A vína? Odpovídají roku – mají silný charakter, jsou živá, energická, trochu divoká, ale zdravá. Všechna jsem zatím nechal na hrubých kvasnicích, protože tomuto ročníku věřím.
Petr Mokruša (Vinařství Mokruša)
Jak hodnotíte průběh první poloviny letošního roku z hlediska počasí a jeho vlivu na vinice? V jaké kondici je réva nyní a jaké výzvy nebo pozitivní momenty jste zatím letos zaznamenali?
Dosavadní průběh počasí je skvělý, vyhnuly se nám jarní mrazíky, květen byl spíše chladnější s dostatkem srážek a červen velmi teplý až horký, což při dostatku srážek révě plně vyhovovalo. Vinice jsou krásně sytě zelené, naprosto zdravé, máme 1x ožato, hrozny rychle narůstají a bobule se zvětšují.
Jakým slovem lze zatím letošní ročník charakterizovat?
Asi spíše takový klasický ročník, vegetace není příliš vepředu, i kvetení např. začínalo v období kolem 10.6., tak jak nás to učili ve škole…
Jaké počasí, podmínky byste si přáli do následujících měsíců?
Hlavně bez krupobití….
Jak s odstupem hodnotíte ročník 2024 a jeho vína?
Byl to náročný ročník z hlediska rychlého dozrávání až přezrávání hroznů a nízkého obsahu kyselin. Vína se ale ukazují zajímavá, jsou plná, mají vyšší obsah alkoholu a jsou koncentrovanější.


Jakub Smrčka (Vinařství Thaya)
Jak hodnotíte průběh první poloviny letošního roku z hlediska počasí a jeho vlivu na vinice? V jaké kondici je réva nyní a jaké výzvy nebo pozitivní momenty jste zatím letos zaznamenali?
První polovina roku je pro nás velice pozitivní. Nástup jara byl velice pozvolný s dostatečným množstvím srážek. Alespoň tedy u nás na Znojemsku. Toto „standartní“ jarní počasí předpovídá pro nás klasický, chladnější ročník tak jak ho máme rádi. Réva je ve skvělé kondici. Riziko houbových chorob je velice nízké. Réva velice dobře odkvetla. Zatím se vše jeví jako ideální 😊
Jakým slovem lze zatím letošní ročník charakterizovat?
Jak jsem zmínil výše, tak zatím se vše jeví jako ideální. Násada hroznů ve vinici je řekněme nadprůměrná. Proto už na některých parcelách dochází k první redukci hroznů. Všichni ale víme, že léto může být velice horké a nevyzpytatelné.
Jaké počasí, podmínky byste si přáli do následujících měsíců?
Léto by mělo být bez extrémních teplot. Při teplotách nad 30 stupňů celsia už můžeme opticky vidět, že réva nemá tolik energie a lehce trpí. Zároveň tyto teploty přináší riziko bouřek a přívalových dešťů. Často jsou tyto jevy provázeny krupobitím. Všechny tyto faktory nejsou ideální pro vypěstování kvalitního hroznu.
Jak s odstupem hodnotíte ročník 2024 a jeho vína?
Ročník můžeme označit jako jeden z těch komplikovanějších. Zejména díky vysokým teplotám jak v létě, tak během vinobraní. Toto počasí podle mého názoru negativně ovlivnilo zrání hroznů. Začátek sklizně v polovině srpna mluví za vše. Nicméně u nás jsme díky managementu sklizně stihli vše sklidit tak jak bylo třeba. Nicméně vína z ročníku 2024 určitě nemají takový potenciál zrání jako předchozí ročníky.
Roman Slouk (Sonberk)
Jak hodnotíte průběh první poloviny letošního roku z hlediska počasí a jeho vlivu na vinice? V jaké kondici je réva nyní a jaké výzvy nebo pozitivní momenty jste zatím letos zaznamenali?
Letošní rok je zase originální, réva se spíše potýkala s chladem než teplem. Nástup vegetace byl normální, neopakoval se loňský rok. Vinice, alespoň naše, stále čerpají vláhu z loňských vysokých srážek v září. Za první půl rok u nás napršelo 204 mm, což je málo, přesto réva velmi dobře roste.
Jakým slovem lze zatím letošní ročník charakterizovat?
Letošní rok je klasický a suchý.
Jaké počasí, podmínky byste si přáli do následujících měsíců?
Tak to vím úplně přesně. Teplé léto, může být i suché a koncem srpna 100 mm srážek. A po mírném ochlazení přeskočit do babího léta. Suché vinobraní a pak je to již vinicím jedno.
Jak s odstupem hodnotíte ročník 2024 a jeho vína?
Ročník byl dobrý, hrozny krásné, snad i víno se povedlo. Ale přesně to nevím.



Ondřej Tichý (Vinařství Volařík)
Jak hodnotíte průběh první poloviny letošního roku z hlediska počasí a jeho vlivu na vinice? V jaké kondici je réva nyní a jaké výzvy nebo pozitivní momenty jste zatím letos zaznamenali?
Prozatímní průběh hodnotíme spíše kladně, zaznamenali jsme pozdější nástup vegetace, nicméně pouze se srovnáním z let predešlých, kdy nástup rašení byl velmi raný, proto bychom prozatím letošní ročník hodnotili v tomto ohledu jako normální. Lehce nás potrápily také jarní mrazíky v některých lokalitách, odhadované ztráty jsou do 5 % . Zaznamenali jsme však skokový přechod z nižších teplot do těch letních v krátkém čase, což je trend posledních let. Samozřejmě, tak jako v letech minulých, je i tento rok sušší. V této chvíli je ještě brzy na predikce, ale můžeme potvrdit, že násada hroznů je mírně nadprůměrná. Důležité budou v nadcházejících týdnech teploty, a to jak denní, tak noční. Pokud budou teploty v průběhu srpna opět růst přes 30 st. Celsia, lze očekávat velmi podobný průběh jako v loňském roce, alespoň co se týče začátku sklizně.
Jakým slovem lze zatím letošní ročník charakterizovat?
suchý
Jaké počasí, podmínky byste si přáli do následujících měsíců?
Denní letní teploty bez tropických nocí, vyrovnané srážky a lehké letní vánky. Pokud možno bez přívalových deštů a krupobití. (Jednodušší by bylo možná snést modré z nebe).
Jak s odstupem hodnotíte ročník 2024 a jeho vína?
Ze začátku panovaly trochu obavy o aromatickou vyzrálost hroznů. Naštěstí se toto nepotvrdilo. Nástup sklizně byl sice rychlý a intenzivní, nicméně od cca 1/3 vinobraní došlo ke zpomalení, poklesu teplot a hrozny dokázaly dozrát do plné aromatické zralosti. Ročník 2024 tedy zpětně hodnotíme pozitivně, vznikla vína se skvělým aromatickým i odrůdovým profilem a celkovou komplexností.
