Jedním z nejrozšířenějších klišé o moravském vinařství je tvrzení, že se u nás nedá vyrobit opravdu dobré červené víno. Ačkoliv to zní jako výrok z minulosti, autor tohoto článku se s tímto tvrzením na vinných akcích a degustacích stále setkává. Jako by si někteří nechtěli připustit, že doba se změnila – vinaři dnes pracují s nižšími výnosy, pečlivě volí vhodné polohy a umějí využít potenciál teplejších ročníků. Díky tomu se na Moravě rodí červená vína, která se směle vyrovnají zahraniční konkurenci. Pro ty, kdo chtějí poznávat zajímavá červená vína nabízíme tipy na 10 tuzemských vinařství, kam se vyplatí vyrazit zejména kvůli červeným vínům.
Samozřejmě, naše klimatické podmínky kladou na pěstování červených odrůd specifické nároky a kvalita výsledného vína se výrazně odvíjí od ročníku. Když ale příroda ukáže svou příznivější tvář, umí moravští vinaři nabídnout výjimečná vína odrůd jako Pinot Noir, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Frankovka, Cabernet Sauvignon nebo Merlot – a milovníci červených vín tak mají opravdu z čeho vybírat. Ostatně červená vína tvoří necelou třetinu domácí produkce vín.
Výborná červená vína tak dnes na Moravě nenajdeme už jen u několika málo producentů – lahvuje je stále širší okruh vinařů. Podíl na tom mají hlubší znalosti a zkušenosti, pečlivější výběr odrůd i postupné oteplování klimatu. Je pravda, že Morava není Bordeaux ani Toskánsko a podmínky jsou tu zcela odlišné, ale stačí se podívat na skvělá červená, která vznikají v sousedním Německu či Rakousku a je jasné, že potenciál je i u nás obrovský.
Následujících 10 vinařství má své renomé z velké části postavené na báječných červených vínech. V jejich portfoliu většinou najdete i bílá nebo růžová vína, ale právě bez červeného ve skleničce byste neměli opustit jejich sklep.
10. Podle Hlouška
Produkce mladého vinaře Petra Hlouška se zatím počítá spíš na sudy než na šarže, ročně nalahvuje kolem 1500 vín. Vinařský projekt najdete v obci Čejč, kde se Petr Hloušek věnuje několika odrůdám, které mají podle něj na Moravě velkou budoucnost. Z bílých je to Ryzlink vlašský, Sauvignon blanc a Ryzlink rýnský, z modrých odrůd pak Pinot noir. „Zásadní odrůdou je pro mě Pinot Noir, který ve mně vzbudil naprostou vášeň a zapálení“. Mladý vinař má za sebou dvě stáže na Novém Zélandu, konkrétně ve vinařstvích regionu Marlborough, jednu australskou misi na Tasmánii a jednu ve vnitrozemí Austrálie, v malém regionu Rutherglen. Petr Hloušek vystudoval vysokou školu oboru vinařství a vinohradnictví a v rámci působení ve vinařství Víno J.Stávek dosáhl v roce 2017 na titul Enolog roku v soutěži Vinařství roku. Ochutnejte některý z jeho Pinotů noir.

9. Malý vinař – Vinařství Hana Mádlová
Vinařství stojící na okraji Velkých Bílovic je vyhlášené dlouhověkými červenými víny, zejména z odrůd Frankovka nebo Pinot noir. Vinařství bylo založeno už v roce 1992 a od té doby ušlo velkou cestu, od výsadby nových vinic až po dokončení moderních výrobních prostor v roce 2011. Ve vinohradech se pracuje ekologicky šetrným způsobem, vína jsou kvašena a školena v nerezových tancích. Část červených vín zraje v dubových sudech Francois Freres a součástí sklepa jsou i moderní betonové nádoby. Kromě odrůdových vín tu rozhodně stojí za ochutnání bílovická Velká červená Slípka, kterou v cuvée mohou tvořit odrůdy Rulandské modré, Zweigeltrebe a Frankovka. Zajímavostí je červené Cuvée Mlask, tvořené kombinací odrůd Frankovka, Alibernet a Merlot. Pokud se vám naskytne možnost ochutnat legendární Cuvée 1+1, tak nestávkujte. Vinný projekt vznikl jako spolupráce Františka Mádla a Miloše Michlovského, kteří dali dohromady své zkušenosti a hrozny a výsledkem jsou limitované šarže dvou červených kupáží.

8. Vinařství Dva duby
Vinařství Dva duby (Dolní Kounice) je malé rodinné podnikání, založené roku 2007 Jiřím Šebelou. Ten se věnuje produkci terroirových vín s hlubokým respektem k místu původu. I když je v sortimentu vinařství Sauvignon blanc nebo Müller-Thurgau, jednoznačnou doménou Jiřího Šebely jsou červená vína. Kapitolou samou pro sebe je „kounická Frankovka“, kterou doplňují Pinot noir a Svatovavřinecké. Kombinace starých keřů a jedinečného terroiru je základem osobitých vín. V tratích jako Karlov, Šibeniční hora a Nová města roste réva na unikátním starobylém magmatickém podloží – granodioritu, starém stovky milionů let, který dává finálním vínům výrazně minerální až nakouřený charakter. Vína vznikají přirozeně bez jakýchkoliv aditiv, pouze s minimálním přídavkem síry před lahvováním.

7. Víno J. Stávek
Pokud byste hledali vinaře, který je synonymem pro kvalitní Frankovku v tuzemsku, je to Jan Stávek z Němčiček. Jeho Víno J. Stávek je malé rodinné vinařství zasazené do historického Vinařského dvora z roku 1898. V centru portfolia vinařství stojí právě Frankovka, zpracovávaná v několika podobách: jako plné červené víno, svěží rosé i netradiční bílé víno. Roční produkce vín se pohybuje kolem 50 000 lahví a vinařství bylo ve své kategorii několikrát vyhlášeno Vinařstvím roku ČR. Jan Stávek je také výraznou osobností místního VOC Modré hory, které se věnuje propagaci lokálních vín z odrůd Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Rozhovor s tímto vinařem jsme nedávno publikovali zde.

6. Rodinné vinařství Sedlák
Rodinné vinařství Sedlák hospodaří již čtyři generace na vlastních vinohradech ve Velkých Bílovicích. Aktuálně má vysazeno kolem 24 hektarů vinic, na nichž kombinuje bílé i modré odrůdy. Nejvíce ocenění každým rokem sbírají červená vína, portfolio zahrnuje klasické odrůdy jako Frankovka, Zweigeltrebe, Pinot noir, Merlot, ale také méně rozšířené odrůdy jako Cabernet Franc. Výraznou ikonou vinařství je červené cuvée Renomé, považované za vlajkovou loď portfolia. Jde o jedno z nejlépe hodnocených vín v rámci tuzemských hodnocení jako Salón vín nebo průvodce Nejlepší vína České republiky. Jsme ve Velkých Bílovicích, takže ani u Sedláků nemůže chybět komplexní červené cuvée Velká červená slípka.

5. Vinařství František Zapletal
Další rodinné vinařství z Velkých Bílovic, založené v roce 1991 Františkem „Ferem“ Zapletalem. Aktuálně hospodaří na 20 hektarech vinic, z nichž ročně vyprodukuje kolem 120 000 lahví vín. Filosofií vinařství je spojení tradičních postupů s moderní technologií — ruční sběr, důkladné vyzrání hroznů i výroba s minimem kompromisů. Červená vína dozrávají výhradně v dubových sudech, včetně barikových. František Zapletal je fanouškem velkých červených vín z Bordeaux, a tak není velkým překvapením, že i jemu samotnému se daří produkovat velká červená vína. Kromě povedeného Merlotu nebo Alibernetu v sortimentu najdete komplexní červená cuvée jako Panské nebo Shisar. Nejznámějším červeným vínem vinařství je pak cuvée Bellegrado, jehož základem jsou odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot a další odrůdy jako Zweigeltrebe nebo Alibernet.

4. Vinařství Petr Kočařík
Malé rodinné vinařství Petra Kočaříka z Čejkovic znají všichni milovníci Burgundska jako místo, kde vznikají jedny z nejlepších Pinotů noir v tuzemsku. Ve svých vinařských začátcích v roce 1997 dostal svatebním darem 10 arovou vinici s mixem odrůd jako je Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené nebo Müller-Thurgau. Vinohrady postupně doplňoval až do současné rozlohy 2,5 hektaru. „Půdu obděláváme bez herbicidů a od roku 2010 keře ošetřujeme pouze přípravky povolenými v ekologickém zemědělství.“ Hlavní odrůdou, které se Petr Kočařík věnuje, je Pinot noir. Aktuální rozloha vinic je 2,5 hektaru v tratích Novosady, Niva hrbatá nebo Helezný díl. Z 12 000 keřů, které má ve svých vinohradech, tvoří tato burgundská odrůda více než polovinu. Kromě Pinotu noir z jednotlivých viničních tratí pak ve vinařství můžete ochutnat i červené cuvée Odměra, tedy spojení odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Vína vinařství Petr Kočařík patří k tomu nejzajímavějšímu, co u nás aktuálně z hroznů vzniká.

3. Jaroslav Springer vinařství
Specializací tohoto bořetického vinařství je Pinot noir. Vinice Jaroslava Springera jsou obdělávány v režimu BIO, od roku 2007 jsou vína certifikována. Mezi vyhlášené polohy patří Čtvrtě, Trkmanska nebo Záhřebenské. Hned 75 % výsadeb tvoří odrůda Pinot noir, což je na tuzemské poměry, kdy vinaři „experimentují“ na malých pozemcích klidně s desítkou odrůd, rozhodně odvážný počin. Cesta, která se ovšem vyplatila, roční produkce kolem 35 000 lahví bývá vyprodána a kromě domácího trhu končí i v zahraničí. Ve sklepě se v hojné míře používají francouzské sudy François Frères. Vína nejsou filtrována ani čiřena.

2. Domaine Hrabal
Rodinné vinařství Hrabal je malé butikové vinařství z Hustopečí ve Velkopavlovické podoblasti, které navazuje na francouzskou tradici burgundských „domaine“. Založil jej JUDr. Miroslav Hrabal, dlouholetý ředitel šlechtitelské stanice ve Velkých Pavlovicích, a dnes ho vede spolu se svou rodinou. Vyrábějí okolo 10 000 lahví ročně, vína vznikají v malých šaržích, s důrazem na terroir, poctivost a šetrné postupy, často s využitím zrání v barikových sudech. Červená vína tvoří páteř produkce vinařství a patří mezi nejvyhledávanější na Moravě. V portfoliu najdeme Cabernet Sauvignon. Merlot, Frankovku, Neronet, Pinot noir nebo André. Jde o komplexní a elegantní červená vína s báječným archivačním potenciálem.

1. Vinařství Springer
Ve sklepní uličce v Bořeticích nedaleko od hotelu Kraví hora sídlí Vinařství Springer vinaře Pavla Springera. K dispozici má Pavel Springer pět hektarů vinic v trati Skale, ze které ročně vyprodukuje kolem 25 000 lahví čistě odrůdových vín a bílých nebo červených cuvée. Réva je obdělávána v bio režimu, výnosy jsou přísně redukovány a sklizeň probíhá pouze ručně. I v tomto případě je vinařství známé především červenými víny. Co je bez debat potřeba ochutnat z vinařství Springer, jsou Frankovky, ale nevynechejte ani Merlot. Vlajková loď vinařství a dlouhodobě jedno z nejlepších červených vín na Moravě je cuvée SKALE, které tradičně kombinuje Cabernet Sauvignon a Merlot. Před pár lety jsme měli možnost přímo ve sklepě ochutnat SKALE 2008 a bylo úžasné. Jednoznačná odpověď všem nevěřícím Tomášům, kteří stále neobjevili potenciál moravských červených vín.
