Vinaři z Terroir Čejkovice zatřídili nová vína

Poslední květnový týden proběhlo každoroční zatřiďování vín v rámci apelačního projektu Terroir Čejkovice. Pozvánka dorazila i k nám do Winetalk.cz, a tak jsme si samozřejmě samotné hodnocení vín a následnou debatu s vinaři nemohli nechat ujít. Hlavní pracovní náplní pro všechny zúčastněné a hosty byla vína ze dvou odrůd, a sice z Pinotu noir a Tramínu. 

Vyrazil jsem tedy do Vinařství Petra Bízy, kde celá akce probíhala, abych si procvičil nejen své degustátorské smysly, ale hlavně kvalitu čejkovických pinotů a tramínů. Terroir Čejkovice je ale v první řadě projektem s jasně a správně nastavenými pravidly ….pojďme si tedy nejprve jasně, stručně a přehledně zopakovat základní fakta o Čejkovicích a tomto apelačním projektu.

Čejkovice najdete v jedné z nejteplejších oblastí jižní Moravy, s průměrnou roční teplotou 10,4 °C. Půdy tvoří vápenité spraše, které spolu s jižními svahy a příznivým klimatem vytvářejí ideální podmínky pro pěstování révy vinné. Historie vinařství v Čejkovicích sahá až do 13. století, kdy zde působili templářští rytíři, kteří založili rozsáhlé sklepy a přispěli k rozvoji vinařské tradice. Aktuálně osázená plocha vinic je 535 hektarů, viz.

Terroir Čejkovice je pak relativně mladým projektem sdružující vinaře z obce Čejkovice, zaměřený na prezentaci jedinečného charakteru místních vín, který je ovlivněn specifickými přírodními podmínkami a dlouhou vinařskou tradicí této oblasti. 

Čejkovická viniční trať Díl u Včelína
Povolené odrůdy a podmínky pěstování

Jak jsem již předeslal výše, označení Terroir Čejkovice je možné přiznávat výhradně vínům vyrobeným z odrůd Pinot noir a Tramín. Hrozny musí pocházet pouze z registrovaných vinic v katastru obce Čejkovice, s minimální hustotou výsadby 4 500 keřů na hektar. Důraz je kladen na zdravotní stav hroznů a nízký výnos, který zajišťuje koncentraci chutí:

  • max. 1,5 kg/keř u Rulandského modrého
  • max. 2 kg/keř u Tramínu
Výroba a enologie

Při výrobě vín nesmí být použity exogenní enzymy ani jiné macerační přídavné látky. Důležitou roli hraje minimalizace síření – maximální povolené množství veškerého oxidu siřičitého je:

  • 100 mg/l pro Rulandské modré
  • 120 mg/l pro Tramín

Vína musí být vyrobena výhradně v přívlastkových kategoriích pozdní sběr a výběr z hroznů a musí dosahovat minimálního obsahu alkoholu 12,5 %, přídavek kyseliny askorbové je zakázán.


Technologická kritéria

PINOT NOIR

  • výrazně odrůdový, komplexní, s jemným sudovým projevem
  • zásadní je zrání min. 12 měsíců v sudech


TRAMÍN

  • hutný, harmonický, kořenitý
  • zásadní je zbytkový cukr max. 4 g/l, macerace hroznů min. 24 hodin a zrání min. 9 měsíců, na jemných kalech či min. 120 dní nebo 150 dní od sklizně

Jak se hodnotí? 

Degustace probíhá minimálně jednou ročně. Víno je hodnoceno stobodovým systémem mezinárodní unie enologů. Minimální bodové ohodnocení pro zařazení do Terroir Čejkovice je 85 bodů. Pokud je vínu uděleno méně jak 80 bodů musí být napsáno odůvodnění. Dále je o víně hlasováno, přičemž pro zařazení do Terroir Čejkovice je nutný souhlas 2/3 hodnotících členů degustační komise.


Výsledek degustace

Do hodnocení bylo přihlášeno celkem 15 vzorků, z nichž 10 vín úspěšně prošlo.
Označení Terroir Čejkovice 2025 získala nově tato vína:

Tramín
Vinařství Škrobák – Tramín 2023
Vinařství Petr Kočařík– Tramín 2023

Pinot noir
Vinařství Škrobák – Pinot noir 2023
Vinařství Petr Kočařík – Pinot noir Novosady 2023 / Pinot noir Helezný Díl 2023
Vinařství Červenka – Pinot noir 2023
Vinařství Fojtík – Pinot noir 2022
Vinařství Bíza Čejkovice – Pinot noir 2022
Vinařství Libor Veverka – Pinot noir 2021


Co mě bavilo

Petr Kočařík, „Novosady“ Pinot noir 2023, moravské zemské víno, suché Hodnocení: 93/100
Ušlechtilý Pinot noir s výraznější stopou vzácného dřeva a bobulového ovoce. Nejlíp to asi vystihl sám Petr Kočařík na samotném zatřízení…“hoši, takto chutnajů velké burgundské Pinoty“… 

Vinařství Škrobák, Scarabeus Pinot noir 2023, výběr z hroznů, suché Hodnocení: 91/100
Kompaktní, ovocný a šťavnatý Pinot noir německého střihu. Pro mě osobně Pinot s nebezpečnou pitelností.

Vinařství Bíza, Grand Pinot Bizé 2022, výběr z hroznů, suché Hodnocení: 91/100
Mohutný Pinot noir, který je teprve na začátku svého života, kořenité, plné tmavého ovoce a ušlechtilého dřeva, strukturované víno. Klasický styl Petra Bízy.

Petr Kočařík, Tramín 2023, moravské zemské víno, suché, Čejkovice, Niva Hrbatá Hodnocení: 90/100
Vrstevnatý, krémový a kořenitý Tramín bez přídavku SO2 s projevem sušeného exotického ovoce a lučních bylin. Komplexní záležitost. 

Vinařství Škrobák, Tramín červený 2023, výběr z hroznů, suché Hodnocení: 89/100
Čistý, jasně odrůdový a propracovaný tramín s lehkou slaností a kořenitostí. Jemné, elegantní, ale zároveň koncentrované víno.


A resumé?

Osobně musím říct, že v případě Terroir Čejkovice, je výše uvedený systém hodnocení, alespoň z mého pohledu, nastaven správně. Až na výjimky panovaly v rámci výběru vín jasné shody o kvalitě či nekvalitě. Našlo se vícero vín, která neprošla, přesto že jejich projev byl čistý a bez vad, nicméně chyběl jim kus čejkovického charakteru a ušlechtilosti. 

Na druhou stranu je pak třeba jasně vyzdvihnout fakt, že zejména s Pinoty noir mají vinaři z Terroir Čejkovice skvěle našlápnuto do celorepublikové extratřídy (Grand Cru se ještě nesmí vyslovovat. 🙂 ) Celková kvalita a úroveň vín byla jednoznačně poměrně vysoká. Jasně, některá vína byla špičková, jiná zase „jen“ průměrná, přesto mám však z pohledu „přespolního přísedícího“ dojem, že se čejkovickým vinařům (zejména v Pinotech) daří skvěle dosahovat jednotného a uceleného stylu vín, a to je v případě apelačního systému samozřejmě zcela zásadní. Celkově tedy hodnotím velmi kladně sjednocenost, čitelnost a kvalitu vín v napříč celým hodnocením. Zároveň platí, že u vín, která byla spíše průměrná, nešetřila komise (respektive vinaři) i negativními a konstruktivními připomínkami…zkrátka, ani jedno víno nemělo rozhodně svůj výsledek zadarmo.

Co říci závěrem? Snad jen že z výše uvedeného hodnocení lze usuzovat, že v rámci Terroir Čejkovice si můžete užít opravdu zajímavá a ušlechtilá vína.  Vinaři provozují i vlastní e-shop, kde je možné zakoupit i dárkové sady vín. Nabídka zahrnuje například Pinot Noir a Tramín z různých ročníků a tratí. Kromě vín jsou k dispozici také degustační skleničky a další doplňky.

www.terroircejkovice.cz

Přejít nahoru