Frédéric Panaïotis – vzpomínka na výjimečného člověka a vizionáře šampaňského domu Ruinart

Prezident šampaňského domu Ruinart, Frédéric Dufour, oznámil s hlubokým zármutkem náhlé úmrtí Frédérica Panaïotise, který působil jako Chef de Cave prestižního šampaňského domu Ruinart. Zemřel nečekaně v neděli 15. června 2025 ve věku 60 let. Jeho smrt zasáhla nejen kolegy a spolupracovníky, ale i celou vinařskou komunitu ve Francii a ve světě.

Frédéric Panaïotis byl výjimečnou osobností – byl známý svou vášní pro víno, neúnavnou zvědavostí, odborností a pokorou. Stal se symbolem hodnot, které Maison Ruinart reprezentuje, a jeho jedinečná vize bude mít trvalý dopad na další směřování této nejstarší šampaňské značky“. (Frédéric Dufour)

Narodil se v roce 1964 a už od dětství měl blízký vztah k vinohradnictví díky svým prarodičům, kteří vlastnili malé vinice v oblasti Champagne. První zkušenosti s Chardonnay a vinařskou tradicí získával při sběru hroznů po jejich boku. Vystudoval zemědělské inženýrství a enologii na předních francouzských univerzitách – Institut National Agronomique Paris-Grignon a École Nationale Supérieure Agronomique de Montpellier, kde v roce 1988 získal Národní diplom enologa.

Po zkušenostech s vinifikací ve Francii a Kalifornii se v roce 1991 vrátil do Champagne, kde začal působit v rámci Komise pro vína Champagne (CIVC). Později pracoval pro Maison Veuve Clicquot a v roce 2007 se stal šéfem sklepa v Maison Ruinart.

Během 18 let u Ruinartu hrál klíčovou roli v uchování a rozvoji charakteristického stylu domu, především v práci s odrůdou Chardonnay. Pod jeho vedením vznikaly jak nejoblíbenější cuvée jako Blanc de Blancs a Rosé, tak prestižní vína Dom Ruinart a Dom Ruinart Rosé. Vždy kladl důraz na kvalitu, autenticitu a inovace.

Významně se podílel na ekologických a technologických inovacích – např. na zavedení ekologického obalu „seconde peau“, návratu k tradičnímu korkovému uzávěru u cuvée Dom Ruinart, rozvoji vitiforesterie (spojení vinohradnictví a lesnictví) nebo vzniku sbírky historických ročníků. Také stál za vznikem projektu Ruinart Blanc Singulier, který reflektuje vliv klimatických změn na Chardonnay.

Frédéric Panaïotis byl nejen brilantní enolog, ale i člověk velkého srdce, naslouchající svému okolí a s hlubokým respektem k tradici i přírodě. Jeho smrt je obrovskou ztrátou nejen pro Maison Ruinart, ale pro celý svět vína.

Fredericovi patří jednoznačně obrovský obdiv a současně velké díky za jeho neutuchající vášeň nejen pro Ruinart, ale i pro celý region Champagne. Ještě jednou díky Fredericu a připíjíme tam nahoru, snad tam už také teče Ruinart proudem. Chin Chin!

Přejít nahoru