Muscadet Côtes de Grandlieu usiluje o změnu legislativy

V oblasti údolí Loiry se připravují významné změny týkající se výroby vín z apelace Muscadet, konkrétně v apelaci Muscadet Côtes de Grandlieu AOP. Regulační orgán této apelace podal oficiální žádost o revizi výrobních pravidel, která se týká nejen vinifikace, ale i práce na vinici a pravidel lahvování.

Côtes de Grandlieu je nejmladší subregionální apelací Muscadetu. Rozkládá se na ploše přes 300 hektarů od jihozápadního okraje Nantes až k jezeru Grandlieu a zahrnuje 19 obcí v departementech Loire-Atlantique a Vendée.

Prodloužení zrání na kalech – hlavní návrh změny

Jedním z klíčových návrhů je prodloužení doby, po kterou mohou vína ležet na jemných kalech („sur lie“). Dosavadní pravidlo o maximálním zrání po „jednu zimu“ by mělo být nahrazeno možností ponechat víno na kalech až „do jednoho léta“. Tento krok by mohl přispět ke komplexnějším vínům s větší strukturou.

Změny ve výsadbě, vedení révy a v ekologické ochraně půdy

Navrhované změny se týkají také pravidel výsadby. Hustota keřů na hektar by mohla klesnout z 6 500 na 5 000, přičemž maximální rozestup mezi řádky by se zvýšil z 1,50 m na 2,20 m.

Dále by byly zrušeny některé dosavadní požadavky týkající se vedení vinic – konkrétně omezení maximální výšky drátěnky pro vedení Guyot a minimální výšky zvedacích drátů u systémů s rovnými vyvýšenými konstrukcemi.

Do předpisů by navíc přibyla nová klauzule zaměřená na ochranu půdní udržitelnosti. Zakázány by byly jakékoliv výrazné zásahy do morfologie podloží nebo orniční vrstvy parcel určených k produkci AOP vín – s výjimkou běžného rytí a obdělávání půdy.

Sklizeň a nové požadavky na lahvování

Změny se týkají i pravidel pro začátek sklizně. Konkrétně by bylo odstraněno ustanovení, že termín sklizně musí odpovídat článku D. 645-6 francouzského Zemědělského a rybářského zákoníku.

V oblasti lahvování se navrhuje, aby vína označená jako „sur lie“ musela být lahvována buď přímo v geografické oblasti produkce, nebo v jejím bezprostředním okolí. Lahvování by muselo proběhnout mezi 1. březnem (nebo 31. prosincem) roku následujícího po sklizni a 30. červnem druhého roku.

Toto nové časové okno by nahradilo současná pravidla pro lahvování těchto vín.

Přejít nahoru