Gusbourne: Bubliny, co šlapou na paty Champagne

Pokud se v posledních letech v souvislosti se šumivými víny mluví o vážné konkurenci pro Champagne, pak jsou to právě anglická šumivá vína. Na jihu Anglie panují přírodní podmínky nápadně podobné těm ve francouzské oblasti Champagne. Křídové podloží, chladné klima a dlouhá vegetační sezóna tvoří ideální základ pro vznik elegantních a minerálních vín špičkové kvality. Na českém trhu se v posledních letech usadilo hned několik britských značek a jednou z nich je i renomované vinařství Gusbourne.

Trojice krásných šumivých vín byla koncem minulého týdne k ochutnání na akci Gusbourne Lounge Opening v Buddha baru v centru Prahy, kterou uspořádala společnost Premier Wines & Spirits. Konkrétně šlo o precizní a příjemně nabroušený „základ“ v podobě vína Brut Reserve 2020, elegantní Blanc de Blanc Brut 2019 a svěží růžové Rosé Brut 2018. Všechna tři vína můžete v následujících týdnech v baru po skleničce ochutnat a k dostání je i speciální Crown & Cane Coctail, kombinující Gusbourne Brut s Pinneapple rumem a dalšími ingrediencemi do příjemně svěžího pití.

Z Anglie do Champagne a naopak

Británie má nesmazatelnou stopu v historii šumivých vín, zejména díky lékaři Christopheru Merretovi, který již v roce 1662 sepsal referát o „méthode champenoise“ a navrhl používat silnější sklo pro lahve šumivých vín. Položil tak jeden z technických základů výroby šumivého vína, ze kterého po staletí profitovali zejména vinaři na druhé straně kanálu La Manche. Moderní britský vinařský průmysl se výrazněji probouzí až v 70. a 80. letech 20. století a opravdovéhorozmachu se dočkává na přelomu tisíciletí, kdy tichá vína stále více doplňují také kvalitní bubliny.  

Velká Británie profituje ze skutečnosti, že vzhledem ke klimatickým změnám se vhodné podmínky pro pěstování révy posouvají stále více na sever. Jen během uplynulých pěti let plocha britských vinic vzrostla podle WineGB o 74 %. Aktuálně je ve Velké Británii vysazeno 4000 hektarů vinic a jejich plocha by do roku 2032 mohla dosáhnou až na 7 600 hektarů.

Zatímco Champagne produkuje přes 300 milionů lahví ročně, v Anglii se v roce 2023 vyrobilo přibližně 20 milionů lahví vína – z toho více než 70 % připadá na vína šumivá.  Britská šumivá vína jsou převážně bílá, růžová vína představují zhruba 22 % celkové produkce.  Devět z deseti šumivých vín z Anglie se vyrábí tradiční nebo metodou sekundárního kvašení v láhvi. Vinařství jako Nyetimber, Ridgeview, Gusbourne nebo Chapel Down navíc sbírají na mezinárodních soutěžích jedno ocenění za druhým. Toho si samozřejmě všímají i vinaři v Champagne, a reakce tak na sebe dlouho nenechala čekat.

Příkladem budiž investice slavného šampaňského domu Taittinger, který v roce 2015 koupil vinice v Kentu a založil projekt Domaine Evremond s cílem vyrábět anglické bubliny. První víno z tohoto vinařství bylo letos uvedeno na trh a do budoucna Taittinger plánuje výrobu až 300 000 lahví ročně, jakmile vinice dosáhnou plné produkce. Podobně postupovala i značka Pommery, která dnes pěstuje hrozny na zhruba 36 hektarech v hrabství Hampshire. Do mezinárodní šumivé hry se mezitím zapojil třeba také vinařský gigant Henkell-Freixenet, který převzal renomované Bolney Wine Estate v západním Sussexu. Spojení se slavnými šampaňskými domy do budoucna jistě přinese větší mezinárodní zájem o bublinky z UK.

Vyrovnaná trojka z Gusbourne

Jedním z aktuálně nejuznávanějších vinařství ve Velké Británii je Gusbourne, založené v roce 2004 podnikatelem Andrew Weeberem. Nachází se v malebné krajině Appledore v hrabství Kent, kde panují ideální podmínky pro pěstování klasických šampaňských odrůd – Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Vinařství pracuje s 60 hektary vinic v Kentu a 30 hektary vinic v západním Sussexu. Ve vinicích najdete zejména burgundské klony, všechny hrozny jsou sklízeny ručně, výnosy jsou omezené na cca 40 hl/ha. Výroba šumivých vín probíhá tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi, s minimálně 36 měsíci zrání na kalech.

Gusbourne Brut Reserve je vlajkovou lodí vinařství, víno skvěle reprezentující precizní a minerálně svěží styl tohoto výrobce. Jedná se o cuvée odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, víno zraje tradiční metodou minimálně 36 měsíců na jemných kalech. V Buddha baru byla k ochutnání verze založená na ročníku 2020. Víno krásně voní a v chuti je zábavné, vyvážené a na kyselině postavené. Báječně svěží ve svém projevu. Díky delšímu zrání na kvasnicích to není prostý či jednoduchý Brut, ve sklenici toho nabízí hodně, tóny bílého peckového ovoce a zralých citrusů doplňují tóny pražených mandlí a toustu. Energické a zároveň noblesní pití, s výrazně minerální koncovkou.

Gusbourne Blanc de Blanc 2019 je 100% Chardonnay, jehož základem je selekce těch nejlepších hroznů odrůdy. Opět tři roky zrání v láhvi. Ve skleničce se zářivě zlatavou barvou a bohatým perlením. Víno drží styl předchozího vzorku, nepůsobí robustně, ale elegantně a dotaženě do posledního šroubku. Ve vůni pak dominují výrazné tóny citrusových plodů, jablka nebo grapefruitu. Harmonický charakter vína v ústech kombinuje říznou kyselost a krémovou texturu. Dlouhý minerální závěr, víno doslova mizí ze sklenice.

Gusbourne Rosé Brut 2018 je kombinace tří hlavních odrůd, zrání minimálně 36 měsíců na kalech. Víno má světlou lososovou barvu a vytrvalé perlení. Ve vůni je jemné a příjemně ovocné, v chuti styl růžového, sterý mi vysloveně sedí.  Energické, s pikantní kyselinou a svěžím suchým ovocným charakterem. Na jazyku objevíte tóny jahod, malin, růžového grepu nebo jemný náznak toastu. V dochuti čisté, minerální, s pozvolným odezníváním. I přes nespornou kvalitu dvou předchozích vín je tohle Rosé pro mne králem večera.

Vína Gusbourne najdete v nabídce eshopu Premier Wines & Spirits

Přejít nahoru