Sklizeň 2025 v Chile: ztráty kvůli počasí

Vinaři v Chile mají za sebou vinobraní ročníku 2025. První zprávy hovoří o slibné kvalitě hroznů a zároveň spíše podprůměrné velikosti sklizně.

Oficiální statistiky zatím nejsou k dispozici, ale komentáře k aktuálnímu ročníku zveřejnila některá významná vinařství. Výnosy se budou lišit podle jednotlivých oblastí, ale nejčastěji se mluví o celostátním poklesu produkce hroznů zhruba o pětinu proti dlouhodobému průměru. Regionální rozdíly se budou pohybovat mezi 5 % a 40 % v závislosti na klimatu a místních podmínkách.

V oblasti Maipo zaznamenali vinaři výjimečnou kvalitu – s nižšími výnosy, ale vysokou koncentrací, svěžestí a ideální kyselinkou. V severní oblasti Aconcagua se projevil rozdíl mezi vnitrozemím, kde horka urychlila zrání, a pobřežím, kde chladnější počasí vedlo k delší sklizni a větší aromatické komplexnosti vín.

Naproti tomu jižně položený region Itata čelil extrémnímu suchu – nejhoršímu za posledních sedm let – s pouhými 21 mm srážek, což výrazně ovlivnilo staré, nezavlažované vinice.

Ačkoliv má Chile z dlouhodobé perspektivy zajímavé podmínky pro pěstování révy, výkyvy v počasí v poslední době dělají místním vinařům problémy. Ať už jde o nepravidelné intenzivní deště, mrazy na jaře nebo extrémní sucho, které může ovlivnit výnosy i kvalitu úrody a někdy přispívá k ničivým požárům.

Chile má přibližně 210 000 hektarů vinic, což tuto zemi řadí mezi deset největších producentů vína na světě. Nejrozšířenějšími odrůdami jsou Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère nebo Chardonnay a Sauvignon blanc. Významnými vinařskými oblastmi jsou údolí Maipo, Colchagua, Casablanca nebo Maule. Export hraje klíčovou roli ve strategii místních vinařství – více než 70 % produkce míří do zahraničí, především do Číny, Spojených států a Evropy.

Přejít nahoru