Německý vinařský region Rheingau je poutním místem pro všechny vyznavače odrůdy Ryzlink rýnský. Na zdejších 3200 hektarech vinic Ryzlink rýnský výrazně dominuje, ale najdete tu i některé velmi zajímavé polohy pro červené, konkrétně Pinot noir. Kvalitní červená vína z Rheingau nepostrádají krásný čistý ovocný projev, eleganci a svěží kyselinu. Přesně takový je i Pinot noir 2022 z Weingut Dr. Corvers-Kauter.
Poznáváním vinařského regionu Rheingau jsem v loňském roce strávil několik dní a tuto směsici moderních rodinných vinařství a tradičních klášterních vinařských provozů rozhodně doporučuji navštívit. Rheingau není velký vinařský region, z celkových více než 100 tisíc hektarů vinic, které najdete v Německu, je to jen kapka. Co se týká postavení a prestiže, je ale Rheingau pro Německo to samé, jako Burgundsko pro Francii nebo Piemont pro Itálii. Vinaři v Rheingau těží z bohaté historie tohoto regionu a pověsti místa, kde vznikají úžasná a dlouhověká vína odrůdy Ryzlink rýnský. Za špičková bílá u top vinařů si tu tedy logicky celkem připlatíte.
Za návštěvu rozhodně stojí ikonická klášterní vinařství jako Schloss Johannisberg, založené v roce 1106 nebo nedaleký cisterciácký klášter Eberbach (1136). Kláštery položily základy zdejšího vinohradnictví. Mniši se pustili do odlesňování zdejších kopců a réva a víno se brzy staly jejich hlavním zdrojem obživy. Mniši mimochodem patřili také k velkým průkopníkům, co se týká vinařských postupů, nejen ve vinicích, ale i ve sklepě. V dochovaných materiálech se zmiňuje například používání filtrace vín (1497), čiření vín (1517) nebo síření v roce 1603.
Dnes tvoří Rheingau několik stovek vinařství, která jsou z velké části rodinného charakteru. Jedním z nich je i vinařství Weingut Dr. Corvers-Kauter, které vzniklo spojením dvou vinařských rodin. Aktuálně vinařství vedou manželé Brigitte a Matthias Corvers, spolu se svým synem Philippem. Rodina disponuje více než 30 hektary vinic, o které pečuje v BIO režimu. Doslova rodinným pokladem jsou výsadby na některých opravdu prestižních polohách regionu, jako jsou Erbacher Marcobrunn, Nussbrunnen Hattenheim, Berg Rottland nebo Assmannshausen Höllenberg.
Poslední jmenovaná trať je přitom v celém Rheingau jedna z nejvyhlášenějších pro Pinot noir. Odrůda se na tomto „pekelném kopci“ pěstuje od 15. století a dnes si na této Grosse Lage výsadby dělí špičková vinařství, jako Kloster Eberbach, August Kesseler, Weingut Künstler, nebo Familie Allendorf.
Díky 11 000 hektarům vinic Pinotu noir, v Německu známému především jako Spätburgunder, patří tato země mezi největší celosvětové pěstitele odrůdy. Z Burgundska se Pinot noir údajně na území Německa dostal díky Karlu III. již na konci 9. století. Většina německého Pinotu noir se pěstuje v Bádensku, významnou roli však odrůda hraje ve většině vinařských regionů našich západních sousedů. Mezinárodně se s Pinotem noir prosadil například i malý vinařský region Ahr. Němci ovšem své pinoty milují, takže za hranicemi končí jen malá část těchto vín.
Pinot noir 2022, Weingut Dr. Corvers-Kauter, 13 % Hodnocení: 90/100
Víno z hroznů několika tratí v rámci obcí Oestrich, Rüdesheim a Assmannshausen, zrání ve dřevě, částečně 600 litrové sudy a částečně barikové sudy. Ve skleničce se zářivou středně intenzivní rubínovou barvou. Vůně je pronikavá a sebevědomá, kombinuje svěží ovocné tóny připomínající červené třešně a maliny, doplněné o jemné tóny sušených bylin a fialky. V ústech je tenhle pinot nadupaný energií, s tóny čerstvého peckového ovoce a nabroušenou kyselinou. Působí mladistvě až živelně, v chuti má pořádný drajv. Závěr je delší, minerální, s lehce vystupujícími tříslovinami. Zajímavé víno, které si zaslouží ještě nějaký ten čas poležet na láhvi, doporučuji otevřít s odstupem dvou nebo tří let.
