Svěží, suchá a charakterní vína s nižším alkoholem, to je v letních měsících prostě dvojnásobná radost ve skleničce. Sázkou na jistotu jsou pro mne v tomto ohledu bílá vína butikového vinařství Martina Vajčnera z Hodonic u Znojma. Znojemsko a Veltlínské zelené, to je jedno z klasických a silných spojení odrůdy a podoblasti na Moravě. Krásným reprezentantem tohoto vyhlášeného komba je i Martinův autentický Veltliner 2023 zviniční trati Kraví hora v obci Konice u Znojma.
Sklep Martina Vajčnera jsem naposledy navštívil v červenci roku 2023, ale možnost ochutnat aktuální ročníky vín jsem si nenechal ujít ani začátkem letošního roku na táborském festivalu Bottled Alive. Ano, pozorný čtenář si asi odvodil, že jsem fanouškem tohoto mladého talentovaného vinaře, který je pro mne jednou z nejvýraznějších vinařských osobností Znojemska.
Vinařství Martina Vajčnera přitom vzniklo teprve v roce 2018, ale za tu dobu ušlo kus cesty. Roční produkce postupně narostla na 20 000 lahví a aktuálně kolem 90 % vín míří do zahraničí, konkrétně zemí jako Japonsko, USA, Francie, ale i do severní Evropy. Domácí trh je pro Martina samozřejmě také důležitý a do budoucna by rád větší podíl vín prodával u nás, proto se s tímto sympatickým vinařem potkáte na některých tradičních tuzemských vinných festivalech zaměřených na autentická vína.
Martin Vajčner se s rodinou stará o sedm hektarů vinic, rozdělených do osmi různých tratí kolem Znojma. Hodně práce, která ale dává vinaři širokou paletu možností. Největší výsadby má vinař na tratích Těšetice – Stará vinice (2,3 ha), Tasovice – Kamenný vrch (1,5 ha), Konice – Kraví hora (0,8 ha) nebo Hnanice – Knížecí vrch (0,7 ha). Různý terroir jednotlivých tratí včetně tří různých půdních profilů dává Martinovi příležitost vytvářet malé šarže charakteristicky odlišných vín.
Historický sklep pod rodinným domem rodiny Vajčnerů je malým labyrintem, ve kterém se drží pro víno ideální podmínky s teplotou kolem 12 °C. Proces vzniku vín je tu velmi jednoduchý, s minimem zásahů ze strany vinaře. Hrozny se po sklizni tradičně šlapají nohama, macerace probíhá několik hodin až dnů. Pro zrání se používají různé nádoby, k dispozici jsou dvě qvevri ze znojemské hlíny, amfory nebo dubové či akátové sudy.
Vína kvasí spontánně a ani během zrání vína není přidávána žádná síra ani jiná chemie. Těsně před lahvováním jsou vína buď mírně sířena, nebo lahvována zcela bez konzervantů i bez filtrace. V sortimentu vinařství najdete jednoodrůdová vína i více či méně tradiční cuvée. Originální jsou i etikety vín Martina Vajčnera, které jsou dílem znojemských umělců.
Veltliner 2023, Martin Vajčner, 11 % Hodnocení: 88/100
Veltlínské zelené z viniční trati Kraví hora v obci Konice u Znojma. Hrozny byly šlapány nohama. Víno leželo na hrubých kvasničných kalech v akátových i dubových sudech. Je nefiltrováno, nečiřeno a bez přidané síry. Uzavřeno je netradičně korunkovým uzávěrem. Ve skleničce na první pohled nefiltr, tedy ne zcela čiré víno, s výraznější žlutou barvou. Ve vůni pronikavé, je ho doslova plná sklenice, na nose ucítíte tóny lučních bylin, zralých citrusových plodů, bílou broskev a kvasnicové tóny. V chuti lehčí, suché, příjemně svěží, s tóny žlutého jablka, citrusů a minerálně slaným závěrem. Víno čisté, osobité a výrazně pitelné. Ideální pití do letních měsíců, lehkonohé, zároveň zajímavé a zábavné. Nepotřebuje další archivaci krásně otevřené v současné podobě.

